Klaas Aantjes heeft samen met Jos Zevenberg een advocatenpraktijk aan de Haagweg. Bovendien is Aantjes al tien jaar voorzitter van de belangenvereniging bedrijven Rijswijk (BBR). Hij neemt bij de volgende ledenvergadering afscheid als voorzitter. René Marquard sprak met hem.
Wat maakt Rijswijk voor jou zo bijzonder?
Klaas Aantjes: “Meteen nadat ik mijn advocatenpraktijk in Rijswijk vestigde, was me duidelijk: dit is een stad en een dorp tegelijk. Het heeft alles van een grote stad, voor alle voorzieningen die je nodig hebt kun je er terecht en de bedrijvigheid is enorm. Wist je bijvoorbeeld dat Rijswijk in Nederland de gemeente is met de meeste arbeidsplaatsen per hoofd van de bevolking? Tegelijkertijd heeft Rijswijk onmiskenbaar iets dorps. Men kent elkaar en de lijnen zijn kort. Het mag best uniek genoemd worden dat er bijvoorbeeld tussen de BBR en het gemeentebestuur structureel overleg is, waarin alle zaken die het bedrijfsleven aangaan aan de orde komen; met de inbreng van het bedrijfsleven wordt bij de besluitvorming uitdrukkelijk rekening gehouden. Kom daar bij andere (zeker grotere) gemeenten maar eens om! Een grote gunfactor is ook beslist een aspect van dat dorpse en naar mijn overtuiging echt Rijswijks. Zonder elkaar de bal toe te willen spelen, wordt uitdrukkelijk eerst binnen de gemeentegrenzen gekeken als men vragen heeft of een ander een opdracht zou willen gunnen. Echt bijzonder en dat moeten we koesteren.”
Wat is jouw favoriete plek in Rijswijk?
“Eén favoriete plek kan ik echt niet aanwijzen. Maar mag ik een lans breken voor de Plaspoelpolder? Te vaak wordt met de wolven meegehuild als het gaat over leegstand of veroudering. Zelfs de naam moet het vaak ontgelden, alsof het allemaal beter zou gaan als we het beestje anders noemen. Ik zeg altijd: ga zelf eens goed kijken en vorm je dan een oordeel. Ik geef je op een briefje dat je verrast zult zijn over de positieve aspecten van dit unieke bedrijventerrein: heel bereikbaar, zowel per auto als openbaar vervoer, schoon, groen en veilig. Een prima vestigingsklimaat, niet in de laatste plaats door de korte lijnen met het gemeentebestuur en een zeer actieve en erg leuke bedrijvenclub BBR. “
Wat gaat goed en wat kan beter?
“Veel positiefs heb ik al genoemd en hoef ik niet te herhalen. Wat beter kan is een nog scherper oog van de politiek voor het belang voor Rijswijk van het bedrijfsleven. Met de verkiezingen voor de deur heeft de BBR een paar maanden geleden een manifest aan de fractievoorzitters van alle politieke partijen aangeboden, waarin we kernachtig hebben aangegeven waar de aandacht van de politiek in de nabije toekomst zou moeten uitgaan. Daar mag ook best meer geld aan worden besteed. Het is in mijn ogen wonderlijk, dat voor Economische Zaken ongeveer een tiende is begroot dan wat aan cultuur wordt uitgegeven.”
Wat zou je met de BBR nog graag willen bereiken?
“Wat een teleurstelling is, is dat het ons niet gelukt is om de collectieve beveiliging in een BIZ, een Bedrijven-Investerings-Zone, onder te brengen. Door een geringe opslag op de WOZ-bijdrage zou de collectieve beveiliging ook in de toekomst kunnen worden gewaarborgd. Daarvoor was echter een gekwalificeerde meerderheid van eigenaren en gebruikers vereist en die hebben we net niet kunnen halen. Waar de aandacht van de BBR naar uit zal moeten blijven gaan is het gevaar van tunnelvisie waar het wonen betreft. Provincie en omliggende gemeentes lijken aan niets anders te denken en de mogelijkheden voor bestaande èn nieuwe bedrijven dreigen daardoor in de knel te komen. Nu al is er een tekort aan bedrijfsruimte, met name voor kleinschalige maakbedrijven en je moet ook altijd de mogelijkheid open houden voor meer milieubelastende ondernemingen (denk aan geluidsoverlast), waarmee wonen zich nu eenmaal niet laat verenigen. Voor mij zit het er na 10 jaar voorzitterschap op, dus het is vooral aan mijn opvolger om het BBR-geluid blijvend te laten horen.”
‘Wat vinden ‘ZIJ’ van Rijswijk?’ (30), Klaas Aantjes
28 February 2018, 00:00 uur
Geld & Recht
